Jaro je tu – jak na zmrzlé prsty?

Těch letových sezón už mám za sebou docela hodně a zmrzlé ruce z jarního počasí – to je vzpomínka, u které jsem schopen se smát i nadávat jak špaček. Jedno je jisté – zima ve vzduchu štípe a pálí. Chtěl bych vám předat pár dobrých rad, jak na to, abyste tuhle prekérní situaci minimalizovali.

Většina pilotů hledá řešení jen v nákupu hrubých rukavic. Pojďme se na to ale podívat trochu šířeji…

Sedačka

Tak tady je to jasné – sedačka s kokonem vyhrává na celé čáře. Ke kokonu bych chtěl jen uvést, že nevidím tepelný rozdíl mezi hrubším neoprenem a tenčí Lycrou. Podle mého o tloušťku materiálu skutečně nejde, jde o to, aby nás za letu chladný vzduch obtékal a nefoukal přímo dovnitř na nohy. Mimochodem ke K2 jsem letěl se sedačkou s kokonem z tenoučkého Skytexu. Službu odvedl stejnou, jako hrubší neopren.

Pokud budete létat v sedačce bez kokonu, nejvíce to schytávají kolena, ale většinou ten chlad profoukne i k trupu. Prostě hlavně „nohy v teple“ – to je základ.

Oblečení

Péřová podvlékací vrstva vždy pomůže, ale je potřeba to nepřehnat. Jestli se na startu nebo v nižších pasážích letu začnete potit, ve větším chladu vás pot zamrazí.

Určitě ale je potřeba volit oblečení tak, aby zvláště pod pažemi nebylo příliš těsné. Tedy aby vrchní vrstva byla volnější než některá ze spodních vrstev. Skřípnuté vrstvy v podpaží zhoršují proudění krve do rukou a prsty pak trpí.

Rukavice

V pohodě jsou hrubší prstové, ale jde o poměr možného tepla a dobrého úchopu šňůr či popruhů. S palčáky toho moc nechytnete, a když pak chcete něco řešit, riziko pádu rukavice je reálné. Zajímavé jsou „krabí“ rukavice – tedy napůl rozdělené palčáky. Testuji jedny od Poledníka, brzy dám vědět. Na cestě mám taky jedny luxusní kožené, moc moc vychvalované – už se na ně těším, otestuji a taky napíšu.

Přilba

Už roky používám lehoučkou lyžařskou přilbu, uvnitř je vlepený textil a v jarním počasí navíc létám s klapkami na uši. Parádně mi to vyhovuje a většinou se obejdu i bez kukly. Kukla – to je super věc, jenom když ji stáhnu z hlavy, vypadám jako bych se zrovna vyklubal! Ale na zimu pomáhá – to je jasné. Máme je v El Speedo skaldem, stačí zavolat.
Brýle

Vybírejte takové, které co možná nejvíce kryjí oči i po stranách. Jednak se člověku takhle lépe sleduje prostor a taky pod ně moc nepodfukuje, oči večer neřežou a nejsou tak unavené.

Technika letu

Let s rukama nahoře znamená jednoduchý recept k odkrvení prstů. Když vytočíte strop a jste na přeskoku, máte běžně 5 minut letu, kdy se nic moc neděje. Pusťte řízení a dejte ruce dolů. Dáte šanci prstům prokrvit se. Jestli je potřeba, tak si s rukama zatočte dokola. Trochu to houpe, ale nijak zvlášť to letu nevadí a krev se odstředivkou dostane na místo určení. Pak stačí ruce složit do kokonu a letět rovně. Náklonem se dá taky změnit směr letu, kdyby bylo potřeba. Když se přiblížíte zase ke svahu budete mít ruce připraveny na další točení stoupáků.

Tak se mějte a brzy naviděnou…
Dalibor Carbol

Leave a Comment

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.

Máte dotaz?

Zrovna někde lítáme, ale pokud nám chcete zanechat vzkaz, napište nám! :)

0

Start typing and press Enter to search