Kluci v akci – Mistrovství Slovenska 2008

Beskydská část El Speedo týmu ve složení Dalibor Kaláb, Michal Šotek, Lukáš Klím, Ondra Krupa a Patrik Vyhlídal se vydali na Mistrovství Slovenska v paraglidingu, které se konalo na východě Slovenska, poblíž městečka Stará Lubovňa. Pořadatelé  letošního mistrovství byli bratři Vyparinovci, kteří zde bydlí a působí již spoustu let a znají výborně místní podmínky. Nakonec přijelo 59 závodníku z Čech,  Portugalska, Ukrajiny, Bulharska a dalších zemí.

Závod zpočátku ovlivňovalo špatné počasí, ale pořadatelé slibovali, že se poletí a taky se letělo. Každý den vyváželi závodníky na start a čekali, až se zlepší podmínky a vypsali disciplínu. I když bylo pod mrakem zataženo, termika fungovala. Ze sedmi dnů se proto letělo šestkrát. Koncem týdne se zde vytvořily takové letové podmínky, že záznam na variu  11,1 m/s nasvědčoval tomu, že aby se dosáhlo takového stoupání, nemusí člověk ochutnat krásu bouřkového mraku.
Tratě byly vypsány od 30 do 60 km. Dostupy byly 2700 až 3200 metrů, proto třeba výhled na zasněžené vrcholky Západních Tater potěšil oko každého padáčkáře.

Vítězem se stal Perfectfly club a jak jinak než oba bratři Vyparinové. Jsou tady doma a znalost místních podmínek je obrovskou výhodou.

Naše umístění
7. Patrik Vyhlídal, 12. Lukáš Klím, 29. Michal Šotek, 35. Ondřej Krupa a 45. Dalibor Kaláb.

Závěrem o lítání v tomto kraji
Tento kraj je krásný v tom, že civilizační zásahy člověka ještě nejsou tak citelné. Louky spásané stády ovcí. Svahy poseté jalovci a malými smrčky a všude dokola  překrásné svahy a kopečky, ze kterých se startuje snad všude. Dřevěné sruby, salaše, ovce, ale také cikánské osady, to vše tady jde vidět nejenom ze vzduchu, ale také po přistání cestou někam do civilizace. Čas se tady trochu pozastavil,ale myslím že je to dobře. Takových krásných míst a není to daleko…

Patrik Vyhlídal a instruktoři BŠL

Zanechte komentář

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Máte dotaz?

Zrovna někde lítáme, ale pokud nám chcete zanechat vzkaz, napište nám! :)

0

Začněte psát a klikněte Enter