NASA – “Turn” – odhalení El Speedo vesmírného programu

Kolonizace Měsíce je plánované vytvoření trvalé lidské přítomnosti na Měsíci. Spisovatelé sci-fi a zastánci vesmírného výzkumu vidí osídlení Měsíce jako logický krok v expanzi lidstva mimo Zemi, jelikož umožní získat ekonomickou, těžební a výzkumnou stanici poblíž Země. Díky své blízkosti k Zemi je Měsíc hlavním a logickým kandidátem na vytvoření první stálé základny lidstva ve vesmíru.

Světové velmoci jako USA, Rusko a Čína na tuto skutečnost reagují, tvoří vesmírné týmy, vybavují a vycvičují nové adepty na tyto vesmírné mise. A El Speedo team rozhodně nemohl zůstat pozadu.

Náš projekt s názvem NASA – Turn byl připravován již od samého začátku naší letecké činnosti. Často s nadlidským úsilím jsme se vypořádávali s nedostatkem nových technologií, lidských fondů i finančních prostředků. Ale dnes již můžeme veřejně prohlásit, že energie, čas a finance vložené do rozvoje tohoto sektoru v naši činnosti se neminula účinkem. Právě naopak. Dámy a pánové, dovolte nám, abychom vám představili projekt, který mění dosavadní pohled na trénink a tvorbu skupin pracujících v drsném vesmírném prostředí.

Hned od začátku jsme věděli, že psychologická příprava budoucích členů našich vesmírných týmů musí být daleko nadřazena přípravě fyzické. Vesmír se stále mění, a tak bylo potřeba naučit adepta správně reagovat v jakékoliv nově pozměněné situaci. Fyzickou přípravu jsme pro první fázi volili jen krátkou, dynamickou a samozřejmě neperiodicky se měnící. Občas jsme naši výkonnost měřili také na veřejnosti v závodech Dolomitenmann, Adrenalin cup a nebo v závodu pro tento projekt speciálně vytvořeném – KATUSHA . Výsledky byly skutečně vynikající, jak jste se mohli z médií několik let přesvědčovat.

Jako první jsme však spustili naše výcvikové středisko na Javorovém Vrchu. Odloučeni od civilizace na vrcholku tohoto kopce jsme se pod záminkou výuky paraglidingu trpělivě připravovali a podstupovali první psychologické zkoušky. Složka s názvem TESTOVÁNO NA LIDECH se postupně plnila stovkami Osobních listů, nových a nových zájemců o zapojení do našeho programu. Jen ti nejlepší z nejlepších však dostávali možnost aktivně vstoupit do projektu a začít se připravovat na nové mise.

Vzhledem k rozšiřujícímu se týmu vzniklo za několik let další výcvikové středisko na Rané u Loun, pak na Býkovicích u Brna, na slovenském Chopku, no a jako vrcholný bod pro tento tvrdý a nekompromisní výcvik byla už dříve vybrána malá nenápadná víska ukrytá mezi příkrými svahy rakouského Dachsteinu – Obertraun. Na břehu Halštatského jezera jsme u našich nejlepších členů začali provádět závěrečnou fázi tréninku – finální fyzickou přípravu a cvičení absolutní dezorientace v prostoru.

Testy naších zařízení a postupů konstruovaných pro tuto fázi výcviku vykazovaly už od začátku velmi překvapivé možnosti. Ale teprve praxe ukázala, jak geniální byla koncepce celého projektu a jakých výsledků jsme schopni společným úsilím dosáhnout. Posuďte sami průběh testu na jednom z našich nových tréninkových zařízení:

– naše Rotační pneucentrifuga dosahuje rychlosti až 20 otáček za sekundu (mimochodem stejně jako plastová Centrifuga na saláty EASY SPIN švýcarské výroby za 748,-Kč),
– pohodlný posed zajišťuje pneumatika Prima SIT, s kloubově zavěšeným titanovým jištěním,
– pozvolným zvyšováním otáček se pneucentrifuga dostává na maximální rychlost za pouhé dvě minuty,
– po osmi minutách provozu se veškerý křik cvičenců začíná slévat do jediného táhlého vysokého Cé ,
– po deváté minutě veškerý zvuk utichá a zbývá jen vizuální stránka celého procesu,
– po dvanácté minutě provozu se těla cvičenců začínají zakulacovat a dostávat vajíčkoidní tvar, jako sekundární jev byl opakovaně zaznamenáván zvýšený zápach (paradoxně připomínající zkažená vejce),
– po osmnácté minutě dochází k rozkladu těla na dílčí části, hlava je oddělována od trupu a spolu s pažemi se pozvolna přesouvají do sousedních časoprostorů,
– dosažení dvacáté minuty jsme určili jako kritické a vzhledem k probíhajícím jevům těžko popsatelné.

Ihned po rychlém zastavení pneucentrifugy probíhá náš již zmiňovaný test totální dezorientace v prostoru. Asistent pneucentrifugy ukáže cvičenci směr k jezeru a on se musí rychlým během a skokem do vody simulovaně zachránit před nebezpečným výbuchem. Malou záludností tohoto cvičení jsou kmínky náhodně rostoucích břízek v prostoru mezi pneucentrifugou a hladinou jezera. Ale jak už bylo naznačeno – jen ti nejlepší z nejlepších mají šanci…

V závěru jen můžeme s klidným vědomím prohlásit, že náš projekt NASA – Turn je natolik nadčasý, že osídlení měsíce už dnes vnímáme jen jako nezbytnou nutnost. Jak už asi chápete, naše cíle jsou daleko smělejší. Z našich zpravodajských center k nám již sice přišla informace, že po několikaletém monitorování naší činnosti se některým rádoby konkurenčním agenturám snad podařilo v názvu projektu nalézt utajovaný cíl připravované mise. Ale jak říká náš tiskový mluvčí Martin Opatrný: Bohužel nemáme dostatek informací, abychom mohli  tuto záležitost jakkoliv komentovat… . 

Tak se držte, přijďte si za námi na Dachstein vyzkoušet nové trenažéry a občas se podívejte na noční oblohu, třeba nás tam uvidíte :o)
El Speedo team

Zanechte komentář

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Máte dotaz?

Zrovna někde lítáme, ale pokud nám chcete zanechat vzkaz, napište nám! :)

0

Začněte psát a klikněte Enter