PLATÍ ČESKÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ PRO CESTOVÁNÍ A KAJTOVÁNÍ V EU?

Mnohokrát jsme už byli vámi dotazováni na možné finanční plnění za zdravotní ošetření v zahraničních nemocnicích v rámci českého zákonného zdravotního pojištění. Téma je to velmi zajímavé, pro mnohu cestovatelů a pilotů zásadní, a tak jsme kontaktovali zástupce jedné z našich největších pojišťoven, aby nám situaci náležitě vysvětlili. V závěru jsme byli odkázáni na web, který vše popisuje, a na základě těchto informací jsme vám připravili krátké povídání na toto téma.

Hned na začátek je potřeba říct, že majitel Evropského průkazu zdravotního pojištění (tedy pojištěnec i české zdravotní pojišťovny) má v zemích EU nárok na nezbytnou lékařskou péči a tato je buďto celá nebo z převážné části hrazena právě z pojištění, které tato modrá kartička dokladuje. Jsou zde ale určitá pravidla a postupy, které je dobé znát a podle nich se pak rozhodnout, zdali se chcete, či nikoliv na cestu připojistit.

Správný postup pro uplatnění nároku

Před vycestováním

  • Požádejte na pobočce své české zdravotní pojišťovny o vystavení Evropského průkazu zdravotního pojištění.
  • Pokud vaše zdravotní pojišťovna ještě nezačala Evropský průkaz vydávat, nebo pokud vám jej nestihne vydat v potřebné době, požádejte ji o vystavení papírového Potvrzení dočasně nahrazujícího Evropský průkaz zdravotního pojištění.
  • V případě, že trpíte chronickým onemocněním a víte, že budete během pobytu potřebovat určitou péči (např.. dialýza), je třeba její poskytnutí v zemi pobytu ještě před odjezdem se zdravotnickým zařízením předjednat.

Pokud jste pracovníkem vyslaným na území jiného členského státu, obraťte se vy nebo váš zaměstnavatel ještě před vycestováním na okresní správu sociálního zabezpečení. Zde požádejte o vystavení formuláře E101 (doklad o tom, že nadále podléháte českým předpisům a nemusíte ve státě, kam jste vyslán, platit pojistné).

Na území jiného členského státu

  • Evropský průkaz zdravotního pojištění nebo papírové Potvrzení dočasně nahrazující Evropský průkaz předložte v případě náhlého onemocnění nebo úrazu v jiném členském státě lékaři. V některých státech je vhodnější před návštěvou lékaře předložit Evropský průkaz či Potvrzení místní zdravotní pojišťovně. Ta vám dá seznam svých smluvních lékařů a doklad, s kterým se poté na lékaře obrátíte. Tato předchozí registrace u místní zdravotní pojišťovny však po vás nesmí být nejpozději od 1. 7. 2004 vyžadována.

Dodatečné zaslání Potvrzení

  • Pokud u sebe při pobytu v jiném státě z nějakého důvodu nemáte žádný z výše uvedených dokladů, můžete požádat místní pojišťovnu o zprostředkování dodatečného zaslání Potvrzení dočasně nahrazujícího Evropský průkaz zdravotního pojištění z ČR.
  • V případě vážného onemocnění či úrazu a následné hospitalizace (například v důsledku dopravní nehody) můžete požádat o zprostředkování dodatečného zaslání Potvrzení přímo v nemocnici.
  • Svou českou zdravotní pojišťovnu můžete kdykoliv kontaktovat i sám a požádat ji o dodatečné zaslání Potvrzení do země, kde pobýváte. V každém případě vám musí být Potvrzení dočasně nahrazující Evropský průkaz zdravotního pojištění na vyžádání dodatečně zasláno.

Čerpání péče

Pokud lékaři v jiném členském státe předložíte Evropský průkaz zdravotního pojištění nebo papírové Potvrzení dočasně nahrazující Evropský průkaz, máte nárok na lékařsky nezbytnou zdravotní péči za stejných podmínek jako místní pojištěnci. To zejména znamená, že místní systém zdravotního pojištění za vás zaplatí ošetření do té výše, jakou by zaplatil za svého pojištěnce.

Ale pozor!!!

  • Počítejte s tím, že ve většině států se za péči připlácí, a může proto po vás být vyžadováno zaplacení části účtů v hotovosti.
  • Případný převoz zpět na území České republiky není kryt a musíte si jej sami zaplatit.
  • V některých státech musíte zaplatit při ambulantním ošetření celý účet a s tímto účtem zajít na tamní zdravotní pojišťovnu (např. Francie) – viz postupy u jednotlivých zemí.

Komerční pojištění

Pokud se chcete vyhnout tomu, abyste na svůj účet nesl náklady na spoluúčast nebo převoz zpět do ČR, můžete před odjezdem uzavřít komerční cestovní zdravotní připojištění. V takovém případě je třeba při ošetření předložit v první řadě doklad o tomto komerčním připojištění. Vzhledem k tomu, že i plnění z komerčního připojištění muže být omezeno (například částkou), doporučujeme při krátkodobých pobytech na území jiného členského státu kombinaci obou způsobů, tzn. mít u sebe svůj Evropský průkaz zdravotního pojištění nebo Potvrzení dočasně nahrazující Evropský průkaz a zároveň si před odjezdem sjednat i komerční cestovní zdravotní připojištění.

Příklady postupů v jednotlivých zemích:
Slovinsko
Itálie
Rakousko
další země Evropské unie

Informace jsou použity z www.cmu.cz (Centrum mezinárodních úhrad).

Zanechte komentář

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Máte dotaz?

Zrovna někde lítáme, ale pokud nám chcete zanechat vzkaz, napište nám! :)

0

Začněte psát a klikněte Enter