Historie a součastnost Beskydské školy létání

Od samého počátku jsme vám přinášeli myšlenky o nejčistším propojení člověka, přírody a síly okamžiku. Dnešní doba se zdá bláznivě narychlená, ale není o nic bláznivější, než ty předešlé. Je jenom na nás, jak svůj čas prožijeme, co všechno chceme poznat, s kým toto poznání chceme sdílet a jak to všechno můžeme předat ostatním.

Stačí si přečíst několik článků o našem putování po světě, o expedicích v Himáláji, Pamíru, Ťan-šanu, Andách, na Novém Zélandu, Fiji, bláznivé jízdy přes celé Rusko, a mnoho dalšího, pro co se mělo smysl dřít a riskovat. Určitě tam najdete vysvětlení, jak se mohlo podařit vybudovat takový prostor pro svobodné myšlenky, jakým El Speedo určitě je.

A na těchto základech jsme začali budovat tým lidí, kteří sdílejí stejné hodnoty, respektují společná pravidla, dokážou se o své zkušenosti s radostí podělit, umí naslouchat a pomáhat nejen při létání. Tak vzniklo El Speedo – flying community.

Beskydská škola létání se na jaře roku 2002 stala jádrem projektu El Speedo. Je mnoho možností, jak člověka učit létat. A pokud neprojdete celým schématem výuky, mají-li instruktoři takové schéma připravené, nemůžete s jistotou říct, který způsob je lepší od jiného. Také my jsme začínali s několika málo padáky různých kategorií, zápasili jsme s věčně vybitými bateriemi radiostanic, řešili jsme přejezdy do míst, kde snad bude foukat lépe a vůbec všechny další problémy, které s výukou paraglidingu souvisejí. Během prvních tří let jsme se ale dostali na samotnou špičku mezi českými středisky paraglidingového výcviku. Pravidelně jsme se účastnili paraglidingových expedic, českých i zahraničních závodů a intenzivně jsme pracovali na výcvikových osnovách a nových postupech při výuce. Když k tomu ještě přidáte centrum školy na jedinečném místě pro paraglidingové létání – Javorovém Vrchu, perfektní materiální zajištění, vysoké instruktorské nasazení a obrovskou otevřenost k našim žákům a absolventům, byla to jen otázka času, než se tak stane.

Za dobu naší činnosti jsme vnesli do výuky a organizace kurzů mnoho nových řešení, které už začaly používat i mnohé další školy. Stále si však udržujeme dostatečný náskok. Pracujeme na dalším zvyšování úrovně ve všech bodech našeho schématu výuky, na vytváření nových výukových produktů, na cílené přípravě a vzdělávání všech našich instruktorů, tandem pilotů, asistentů i mladých pilotů zařazených do našeho programu talentované mládeže. Jsme stále o několik kroků napředu a to díky naší invenci a schopnosti vnímat vaše potřeby a zájmy.

Podle oficiálních údajů Letecké Amatérské Asociace ČR si v roce 2008 zažádalo a také obdrželo pilotní licenci PL-A 250 našich absolventů. Oficiální počet celkově vydaných pilotních licencí v tomto roce od všech výcvikových středisek byl 540. V současné době v česku aktivně působí 18 výcvikových středisek, zaregistrovaných jich je u LAA ČR více jak 50. Z toho vyplývá, že jsme v roce 2008 vyškolili téměř stejný počet nových pilotů, jako všech 17 zbývajících škol v ČR dohromady. Tento trend trvá již několik let a celý náš tým si vaší důvěry velmi váží.

V současné době v El Speedu působí 15 zkušených instruktorů a většina z nich je intenzivně zapojena i do činnosti Beskydské školy létání. A díky těmto nadšeným pilotům a hlavně skvělým lidem se nám daří dosahovat společných cílů. Každou sezónu vedeme více jak 20 českých základních kurzů a  více jak 15 základních kurzů pro zahraniční piloty. Díky příjmům z této činnosti si můžeme dovolit investovat statisíce korun do budování nových paraglidingových startovišť, do rozvoje meteosond a výstražných meteomajáků a finančně podporovat volné létání v Beskydech bez poplatků pro běžné piloty. Je jisté, že i vlasní účastí na našich kurzech jste přispěli nebo přispějete k dalšímu rozvoji paraglidingového zázemí pro všechny piloty. A za to bychom vám chtěli také poděkovat.

Zanechte komentář

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Máte dotaz?

Zrovna někde lítáme, ale pokud nám chcete zanechat vzkaz, napište nám! :)

0

Začněte psát a klikněte Enter