O závodech v přeletech

Valná většina závodů v přeletech se koná dle FAI pravidel. To v principu znamená, že všichni piloti musí v daném dni absolvovat stejnou trať. Boduje se rychlost v cíli, v případě nedoletění pouze vzdálenost (v tom případě na rychlosti vůbec nezáleží). Výsledky jednotlivých dnů se sečtou a kdo má na konci nejvíc bodů, tak je vítěz. Na výpočet bodů z času či kilometrů pilota existují různé vzorce, tím se ale nemusíme moc zatěžovat.

Co všechno se tedy dá vyhrát a jak se na ten který závod dostat?

Mistrovství světa (MS)
Pořádá se jednou za dva roky, pod záštitou FAI. Členské země mají stanovený počet pilotů, kteří je mohou reprezentovat. V zásadě každá země má svůj žebříček pilotů, který by měl zohledňovat aktuální výkonnost závodníků.
U nás nominuje závodníky sportovní komise při svazu paraglidingu LAA na základě platných pravidel a našeho národního rankingu.

Mistrovství Evropy (ME)
Alternuje s MS – takže také co dva roky. Jak název naznačuje, soutěží spolu evropští piloti, přičemž nominaci zajišťuje opět národní svaz.

Mistrovství země
Většina evropských paraglidingových zemí pořádá každoročně své mistrovství. Většina nemá omezenou účast jinak než celkovým počtem přihlášených pilotů, popřípadě i garantovaným počtem míst pro domácí závodníky. Platí tedy, kdo se dříve přihlásí, může závodit. Některých cizích mistrovství (Německo, Švýcarsko, Francie) se pravidelně účastní i zástupci českých pilotů.

Liga
Menším národním soutěžím se říká liga, zvláště proto, že kromě vyhlášení jednotlivých závodů se zpravidla i vyhlašuje celkové pořadí v rámci několika závodů konaných v daném roce.
Účast bývá omezena na domácí piloty, ale někteří organizátoři či některé terény jsou natolik vyhledávané, že z ligového závodu se může vyklubat kvalitně obsazený mezinárodní závod.

Jednotlivé kola české ligy se pořádají jak u nás tak i v zahraničí (Itálie, Slovinsko).

Světový pohár

Závody světového poháru pořádá nezávislá organizace Paragliding World Cup Association. V seznamu je uveden poslední, ačkoli významově je asi nejdůležitější. Proč?
V první řadě výběrem pilotů. Na každý závod světového poháru se nominují závodníci podle svých výsledků v jiných závodech (případně v minulých závodech světového poháru). Když je tedy například dispozici 100 míst, bude závodit 100 nejlepších z přihlášených závodníků.
Když například vezmeme v úvahu Švýcarsko (paraglidingovou velmoc) a Maďarsko (no také létají), tak na Světový pohár se dostane 20 Švýcarů a jeden Maďar. Naproti tomu na ME či MS je 5 Švýcarů a 5 Maďarů.

Až do roku 2008 byl světový pohár seriálem. To znamená, že  výsledky jednotlivých závodů (zpravidla 5) se sčítaly za cely rok a celkový výsledek určoval vítěze světového poháru. Byl to tedy pilot, který musel předvést své kvality během několika závodů, v různých podmínkách a terénech.

Od roku 2009 došlo ke změně v pravidlech. Vítězem světového poháru se stává vítěz jednoho závodu – takzvaného superfinále. Ovšem na tento závod se musí pilot nejprve nominovat kvalitním výsledkem z libovolného závodu světového poháru. Jaká byla motivace ke změně a jaké jsou výhody či nevýhody nového systému?

Hlavním důvodem bylo, že spoustu kvalitních pilotů odrazovalo množství závodu. Pokud někdo uvažoval o kvalitním celkovém umístění, musel se účastnit všech závodů poháru. Nyní stačí dva závody – jedna nominace a pak vyhrát superfinále. Předpokládá se, že svěťák opět přitáhne některé kvalitní piloty, kteří již na pro závodění se rokem zanevřeli.
Na druhou stranu právě toto je i zřejmou nevýhodou nového systému. Vítěz totiž vůbec nemusí prokázat onu všestrannou připravenost v závodech na různých, často neznámých, terénech.

Jestli je to krok správným směrem nejspíše napoví výsledky letošního svěťáku…

Čistě pro úplnost můžeme ještě zmínit některé nestandardní (ale možná o to zajímavější) závody:

Český pohár
Probíhá celoročně, každý pilot si volí svou trať sám, hodnotí se délka tratě a její náročnost (například uzavřená trať– pilot se vrátí odkud vyletěl – je hodnocena více, než klasický „záfuk“ po větru).
Každému pilotu se započítávají jeho 4 nejlepší výkony  v daném roce.

Xceara
Tradiční brazilský závod „velkých vzdáleností“. Hodnotí se, kdo uletí více kilometrů během konání závodů.

Xcamp
Kdo nasbírá více bodů dle pravidel českého poháru v dané oblasti během jednoho týdne konání závodu, ten vyhrává.

Zanechte komentář

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Máte dotaz?

Zrovna někde lítáme, ale pokud nám chcete zanechat vzkaz, napište nám! :)

0

Začněte psát a klikněte Enter