Jak získat pilotní průkaz

Jak získat pilotní licenci? V průběhu našeho Základního kurzu jsme vás prakticky i teoreticky připravili k závěrečným zkouškám. Máte za sebou splněnou výcvikovou osnovu a v závěru kurzu  jste byli přezkoušeni inspektorem provozu LAA ČR. Pokud jste uspěli, a rádi byste pokračovali v samostatném létání, tak vás zajisté zajímá, jak to jednoduše zařídit. V ruce máte potvrzený Osobní list, obálku s adresou LAA ČR, kterou jste našli v naši dárkové tašce, a možná potřebujete připomenout jak na to.

Pilotní průkazy v ČR vydává jen a pouze Letecká amatérská asociace ČR (LAA ČR) a podotýkáme, že samostatně létat jen s potvrzeným Osobním listem nelze! 

K vystavení Pilotního průkazu PL-A tedy budete potřebovat:
– Osobní list potvrzený provozním inspektorem. Pokud byla pilotovi udělena úleva z výcviku, je nutné doložit kopie všech dokladů (pilotních průkazů) na základě kterých byla úleva udělena. Platnost osobního listu je 90 dnů od závěrečné praktické zkoušky,
– potvrzení o zdravotní způsobilosti vydané určeným leteckým lékařem. Pro volné (bezmotorové) jednomístné létání je možné mít prohlídku i od praktického lékaře (tuto prohlídku jste obdrželi hned při společné lékařské kontrole na začátku našeho kurzu),
– barevnou fotografii pasového formátu – označená čitelně jménem. Může být i digitalizovaná na disketě, CD nebo zaslaná e-mailem,
– doklad o úhradě správního poplatku, žádáte-li současně o zapsání kvalifikace, poplatky se sčítají, (kopie složenky typu „C“ nebo převodní příkaz), při osobní návštěvě LAA ČR je možno provést platbu v hotovosti na místě. Platební karty LAA ČR nepřijímá. 

Aktuální poplatky LAA ČR pro vystavení nové Pilotní licence a mnoho dalšího naleznete na přímo na webu www.laacr.cz . Pro piloty paraglidingu jde o částku u "Vydání pilotního průkazu na jednomístné SLZ".

Pokud jste si to už prostudovali, tak už víte, že stačí výše uvedené doklady spolu s fotkou vložit do připravené obálky, zalepte to a šup s tím na poštu. Do 14ti dnů vám na vaši adresu dorazí fungl nová Pilotní licence a tím jste si své samostatné létání na území ČR zlegalizovali. 

Pokud budete potřebovat platnou licenci i do zahraničí, tak oslovte nejbližšího Inspektora provozu paraglidingu LAA ČR (seznam ZDE), který vás viděl létat a zakupte si u něj IPPI kartu (cena běžně 200,-Kč). Tato vám v kombinaci s českou Pilotní licencí zajistí legální létání po celém světě. Platnost IPPI karty je časově neomezená, jen s vazbou na platnost české Pilotní licence.

Zanechte komentář

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Máte dotaz?

Zrovna někde lítáme, ale pokud nám chcete zanechat vzkaz, napište nám! :)

0

Začněte psát a klikněte Enter