154,587,5MHz meteorádiomaják Lysá Hora

Jak jste si již moli přečíst, náš systém je určen k dodávání informací o aktuální meteosituaci přímo na obrazovku v místě měření, na webové rozhraní, ale také osobám pohybujícím se v terénu. 

A právě pro třetí případ, tedy přenos informací o aktuálním stavu počasí, používáme technologie pracující v pásmu VHF (Very High Frequency) – konkrétně 154,587,5Mhz. Na této frekvenci můžete i vy nalézt stálé vysílání vybraných informací z námi provozovaných meteosond. Pokud se nedaří kmitočet nastavit na Vaší radiostanici, musíte nastavit na vysílačce krok (step nebo stp) 12,5Hz. Jedná se o standartní krok používaný v České Republice v pásmu VHF neboli "dvoumetru". Tudíž musí to umět každá VHF radiostanice. V případě nezdaru se můžete obrátit o pomoc s nastavením na náš tým MeteoRádio.

Tuto frekvenci jsme použili hlavně z důvodu jednoduché dosažitelnosti ze strany členů Horské Služby a dalších jednotek Integrovaného záchranného systému. Ale i běžný pilot sportovního létajícího zařízení (ultralight, rogalo, svahový padák) je často majitelem nějakého "dvoumetru" a pak i tento uživatel našeho systému určitě ocení vysílání dat o aktuálních stavech na jednotlivých meteosondách převedených do hlasové podoby vysílaných v pravidelných intervalech do éteru. Navíc vysílačky pracující v pásmu 2m jsou dnes cenově velmi dostupné a proto nevidíme větší překážky v tom, aby se počet uživatelů našeho vysílání dále rozvíjel.

V těchto dnech právě dokončujeme zvláštní aplikaci, která na své vlastní frekvenci bude schopna odvysílat varovné zprávy o zesilujícím větru na meteosondách umístěných mimo oblíbené letové terény. To umožní pilotům včas bezpečně přistát a nebo se zbytečně nevystavovat dalšímu nebezpečí a let raději odložit.

Vysílač, který zajišťuje přenos informací rovnou k vám, je umístěn na vrcholku Lysé hory v Beskydech a díky tomuto jedinečnému místu můžete slyšet vysílání v okruhu až 200 kilometrů od vysílače.

Nalaďte si frekvenci 154,587,5Mhz a poslechněte si naše vysílání z Lysé Hory v Beskydech…
 

Zanechte komentář

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Máte dotaz?

Zrovna někde lítáme, ale pokud nám chcete zanechat vzkaz, napište nám! :)

0

Začněte psát a klikněte Enter