Cyklóna aneb frontální systém

Základem atmosférických dějů jsou různé fyzikální vlastnosti vzduchových hmot.

Představme si dvě různé masy vzduchu vedle sebe. Mezi nimi bude samozřejmě fronta, z počátku se nikam moc nehýbe, je to takzvaná kvazistacionární fronta. Leč všeho do času. Prvotní impuls bývá většinou rozpínání teplého vzuchu a následný vpád teplého vzduchu do oblasti studeného vzduchu. To se studenému vzduchu pochopitelně nelíbí a protože také potřebuje svůj „životní prostor“, tak vletí do oblasti vzduchu teplého a celý systém se roztáčí. Teplá fronta se valí pomalu kupředu, ovšem na opačném konci provazu je fronta studená, která má mnohem větší dynamiku, je hnaná nejen tlakovým rozdílem, ale zapojí se zde síla instability přicházejícího studeného vzduchu. Studená fronta má prostě silnější motor, a podobně jako písty v motoru bouřky na čele fronty se prokousávají teplým vzduchem a protahují za sebou živý, čerstvý studený vzduch.

Tuto první fáze, kdy se fronty teprve dostávají do pohybu, se nazývá stádiem frontální vlny. Teplá fronta se rozjíždí, studená fronta začíná opravdu akcelerovat.. V místě frontální vlny, tedy na místě lomu původní kvazistacionární fronty, začne vznikat střed tlakové níže (důvod je poměrně komplikovaný, ale jednoduše si můžeme říct, že je to vír).

Celý systém cyklóny se začíná roztáčet a v této chvíli již můžeme hovořit o stádiu rozvíjející se cyklóny. Cyklónou nazýváme tlakovou níži s frontálním systémem a tento druh označení vznikl tak, že lidé si nejdříve všimli, že rotuje tlaková níže a nazvali ji cyklónou. Teprve později si všimli, že rotuje i tlaková výše, ovšem v opačném smyslu a tak vznikl název anticyklóna jako označení tlakové výše.

Studená fronta má mnohem rychlejší postup než fronta teplá a tak přes stádium rozvinuté cyklóny dospějeme do okamžiku, kdy se začne uzavírat teplý sektor cyklóny, protože studená fronta teplou dostihne. A v tomto okamžiku většinou životní cyklus cyklóny končí, protože do svého závěrečného stádia, do stádia okludované cyklóny. V tuto chvíli již na konci okluzní fronty jsou minimální rozdíly mezi vzduchem před a za frontou, fronta se začíná rozpadat a tlaková níže vyplňovat. Za určitých podmínek může dojít k jevu, který nazýváme regenerace cyklóny. Většinou k němu dojde tím, že se začne studená fronta vlnit někde dále od středu původní tlakové níže a někdy tak na výrazné frontě může vzniknout i celá série cyklón. Tato situace nastává nejčastěji na jaře nebo na podzim.

Zanechte komentář

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Máte dotaz?

Zrovna někde lítáme, ale pokud nám chcete zanechat vzkaz, napište nám! :)

0

Začněte psát a klikněte Enter