Seznámení s kiteboardingovou výbavou:

 Instruktor vám ukazuje kiteboardingovou výbavu a při tom popisuje její jednotlivé části, seznamuje vás s jejich názvy a funkcemi. Následuje praktická ukázka přípravy draka k nafouknutí. Jak postupovat při samotném foukání draka si vyzkouší všichni účastníci kurzu pod dohledem instruktora. Poté vám bude vysvětleno, jak bezpečně manipulovat s nafouknutým drakem a jak jej zabezpečit na zemi proti ulétnutí. Následuje praktická ukázka, po níž si manipulaci s drakem vyzkouší všichni účastníci kurzu. Instruktor vám ukáže jak nejlépe rozmotat řídící šňůry a vysvětlí, jak je přivázat k drakovi. Přivazování šňůr k drakovi si zkouší účastníci kurzu pod dohledem instruktora. Každý účastník si vybere vhodnou velikost trapézu a vyzkouší si ho na těle. Máme-li vše řádně připravené a odzkoušené, přejdeme k teoretické přípravě.

 Teoretická příprava:

 Instruktor vám objasní základní principy fungování draka. Pomocí nákresů vám ukáže startovací pozice draka v závislosti na směru větru. Dozvíte se, kde všude se může drak ve vzduchu pohybovat. O tom, že existuje zóna, ve které drak netáhne ( nevyvíjí na vás téměř žádnou sílu) a zóna, ve které na vás drak působí silou, kterou si sami regulujete. Instruktor vám vysvětlí jak budete řídit draka  a jak funguje bezpečnostní systém v případě nouze.

 Nácvik řízení draka s instruktorem:

 Instruktor vám ukáže, jak odstartovat draka a pak předvádí vše o čem hovořil v teoretické přípravě. Řídící šňůry jsou upraveny tak, aby bylo možné draka držet pouze v rukách ( nikoli na trapézu) a v nouzi kdykoli jen pustit. Bezpečnostní systém draka spustí na zem, aniž by vás jakkoli potáhnul. Instruktor vše prakticky ukáže. Pak draka znovu odstartuje a ve vzduchu předá prvnímu žákovi. Instruktor pomáhá žákovi při řízení draka, dokud není schopen provádět tuto činnost samostatně. Neustále však žáka kontroluje a přidržuje za trapéz. Následuje zkouška bezpečnostního systému. Dokud neurčí instruktor jinak, žák nemůže svévolně startovat draka. Dobu, po kterou žák  řídí draka jen v rukách určuje instruktor podle dovednosti žáka. Poté vám instruktor upraví řídící šňůry a pod neustálým dohledem nacvičujete jednotlivé úkoly již v trapézu.

 Nácvik držení draka v jedné pozici:

 Máte za úkol udržet draka v pozici, kterou vám určí instruktor. Drak se nesmí pohybovat z místa na místo.

 Nácvik řízení draka jednou rukou:

 Pokud jste schopni udržet draka v jedné pozici, zkoušíte držet bar jen jednou rukou. Pokud máte draka na pravé straně, řídíte jej levou rukou, pokud je drak na straně levé, řídíte pravou rukou, tedy vždy do kříže. Nacvičujete střídavě řízení pravou i levou rukou, tudíž na obě strany.

 Nácvik řízení draka během chůze:

 Jestliže zvládáte řídit draka na místě, naučíte se s drakem nad hlavou chodit.

 Nácvik odhadu vzdálenosti, přistávání a starty:

 Ve dvojici se jeden z vás postaví  kamkoli v okruhu 50 metrů a druhý se snaží přistát draka na přesnost tak, aniž by se první musel pohnout.

 Nácvik startu:

 V pozici v sedě na měkkém písku zkoušíte provést takový manévr, aby vás drak vytáhl do stoje. Tento manévr je přesný pohyb, který budete potřebovat při každém startu během kitování, proto si tento manévr důkladně rozebereme. Instruktor detailně rozebere jednotlivé fáze pohybu draka, několikrát sám předvede a poté s každým zvlášť provede nácvik. Tento manévr není o síle, nýbrž o citu a nelze naučit jinak než praxí. Jemný písek a dostatek prostoru zaručují ideální podmínky.

 Nácvik jízdy:

 Jakmile zvládáte rozjezdovou osmičku ( výše zmiňovaný manévr), učíte se pracovat s drakem v zóně tahu tak, aby s vámi neškubal, ale aby vás co nejplynuleji táhnul. V jemném písku se budete oddávat dlouhým jízdám po patách a většina z vás začne věřit, že se kitovat naučí.

 Nácvik Body dragu:

 Instruktor vám vysvětlí a pak i názorně ukáže způsob, jakým se můžete jen s pomocí draka ( bez prkna) dostat ve vodě kam chcete, tedy i proti větru. Nácvik provádíte v laguně, kde máte možnost se kdykoli postavit na dno.

 Nácvik odstartování draka z vody:

 Instruktor stojí v mělké části laguny a popisuje celý průběh zvedání draka během samotné činnosti. Ukáže vám všechny pozice, do kterých se drak po pádu může dostat a názorně předvede jak z nich ven. Ve dvojici si pomáháte draka pokládat do všech nestandardních poloh a učíte se jej odstartovat. Pokud vše zvládáte v plytké vodě, pokračujete v nácviku v hloubce.

 Nácvik nasazení prkna ve vodě:

 Instruktor vám vysvětlí v jaké pozici máte mít draka a prkno, aby bylo nasazení co nejjednodušší. Nácvik provádíte v laguně s plytkou vodou. Instruktor vám ukáže jak na to a pak vás přidržuje a pomáhá při daném cvičení. Během tohoto cvičení splouváte po větru, ale protože již umíte Body drag, bude pro vás zábavou vracet se zpět. Během zpátečních jízd budete záměrně pouštět prkno a znovu se pro něj vracet. Dokonalé zvládnutí těchto průpravných cvičení vám zajistí klid během samotného kitování.

 Nácvik jízdy na prkně:

 Stačí si jen uvědomit všechna průpravná cvičení a na první vytouženou jízdu nebudete dlouho čekat. Na písku jste natrénovali rozjezdovou osmičku, ta vás zvedne z vody na prkno, pokud navážete stejnými pohyby jako při jízdě po patách, taktéž na prkně budete pokračovat v jízdě. Při pádu do vody se snadno Body dragem vrátíte zpět k prknu, aniž by jste se vysilovali plaváním a vrátíte se zpět na výchozí pozici. Při pádu draka na hladinu se také umíte samostatně postarat o jeho odstartování. I přesto vám instruktor neustále pomáhá, radí a ukazuje.

 Nácvik self rescue:

 I nejdokonalejší věc se může pokazit. Instruktor vám ukáže způsob, jak se dostat ke břehu za předpokladu, že již není možné draka z vody odstartovat. Tento způsob není k draku zrovna šetrný, ale je potřeba o něm vědět a každý z účastníků kurzu si jej vyzkouší.

 Většina z vás zvládne všechna průpravná cvičení a jízdu na obě strany během základního kurzu hravě. Tím jste sice splnili obsah základního kurzu, ale to neznamená, že vás nic dalšího nenaučíme. Jako bonus vás dále učíme:

 Nácvik obratu při jízdě:

 Instruktor vám vysvětlí jak během obratu pracovat s drakem a prknem. Ve vaší blízkosti obrat několikrát předvede a pak dohlíží na vaše samostatné pokusy. Nácvik provádíte na obě strany.

 Nácvik jízdy na swich:

 Jedná se o jízdu po přední ( front side) hraně. Instruktor vysvětlí jak se nejsnáze do swich postavení dostat, jak přenést váhu a co dělat s drakem. Následuje názorná ukázka a dohled nad vašimi pokusy. Nácvik provádíme na obě strany.

 Nácvik přímých skoků:

 Během jízdy se odpoutáte od vodní hladiny pomocí zatlačení na zadní část prkna a následného odlehčení a pokrčení nohou. Instruktor vysvětlí, předvede a dohlíží.

 Během jízdy se odpoutáte od vodní hladiny pomocí draka. Instruktor vysvětlí, předvede. Dále vytipuje bezpečný prostor a neustále dohlíží především na bezpečnost, zvláště vyskytují-li se v okolí vymezeného tréninkového prostoru jiní jezdci.

 

Zbyněk Jančík
hlavní instruktor

Zanechte komentář

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Máte dotaz?

Zrovna někde lítáme, ale pokud nám chcete zanechat vzkaz, napište nám! :)

0

Začněte psát a klikněte Enter