Základní kurz kiteboardingu (Brazílie) – Průběh kurzu

 Rozlehlá pláž u laguny Cauipe (1. část)

Seznámíme vás s kiteboardingovou výbavou. Ukážeme vám jak rozložit draka, aby vám ve větru neuletěl. Popíšeme si jednotlivé jeho části. Vyzkoušíme si jak draka nafoukat , jak s ním manipulovat a jak jej zabezpečit proti ulétnutí v nafouknutém stavu. Pak rozbalíme řídící šňůry – bar a popíšeme si jeho jednotlivé části. Vysvětlíme si jak spojit bar s drakem. Dozvíte se jak draka odstartovat a bezpečně přistát a spoustu zajímavých informací potřebných k samotnému řízení draka. Zasvětíme vás do kajťácké terminologie. Minimálně první půlhodinu budete řídit draka na speciálně upraveném baru. Bar není připevněn k tělu, ale držíte ho jen v rukách. Při jakémkoli chybném manévru draka pouze pustíte a ten samovolně spadne na zem, aniž by vás jakkoli potáhnul. Je to nejbezpečnější způsob pilotáže draka, zvlášť vhodný pro děti, bojácné ženy a nesportovce.

Instruktor vám vybere vhodnou velikost draka úměrného síle větru a vašim fyzickým schopnostem. Trénujeme starty a přistání na pravou i levou stranu a otočky kolem vlastní osy o 360°. Pokud tyto prvkyi bezpečně zvládáte, přecházíte na pilotáž draka v trapézu. Trapéz je vypolstrovaná látka s hákem připevněná kolem pasu. Na baru je očko, které si navléknete na hák a tím všechnu tažnou sílu draka přenesete na tělo. Před pilotáží s trapézem vám bude vysvětlen bezpečnostní systém ( odpálení draka ), který se používá při nesnázích. S trapézem nyní provádíte řadu průpravných cvičení, které vám později usnadní další výuku. V jemném písku se učíte rozjíždět po patách na pravou i levou stranu. Potom provádíte nácvik ,, osmiček ,, jen v jednom směru jízdy a snažíte se o co nejplynulejší tah draka.

Vodní hrátky (2.část)

Naučíte se odstartovat draka z vodní hladiny bez cizí pomoci. Nejprve vám vše instruktor teoreticky vysvětlí a prakticky předvede ve vodě. Nácvik provádíte na kraji laguny (voda zde sahá jen po kolena) společně s instruktorem. Postupně se naučíte draka z vody startovat sami a to na obě strany. Budete-li umět draka odstartovat z vody s pevnou oporou pod nohama, přejdete do větší hloubky a naučíte se draka odstartovat bez pomocí nohou. Další náplní druhé části základní výuky je BODY DRAG, což je tahání se za drakem ve vodě. Nejprve nás bude drak táhnout po větru. Instruktor řídí draka, žák se drží instruktorova trapézu a ten mu během jízdy vysvětluje jak řídit draka.

Při dalších jízdách je drak stále připevněn na instruktora, žák má své ruce nataženy přes ramena instruktora a řídí již draka sám. Při jakémkoli chybném manévru instruktor zasáhne a žáka opraví. Pak si žák připevní draka na svůj trapéz a instruktor drží žáka zezadu za trapéz a stále dohlíží na jeho jízdu. Následně zkouší žák body drag samostatně. Jste-li schopeni bezpečně body dragovat po větru, učíte se body dragovat kolmo na vítr a pak i mírně proti větru. Zdá se vám to nemožné? Ano, je to možné. Řídíte draka jednou rukou a druhá ruka je ponořena kolmo pod vodní hladinu a tvoří jakýsi kýl, pomocí něhož se dá stoupat proti větru. Body drag se často podceňuje a nevěnuje se mu dostatek pozornosti. Naučíte-li se pomocí body dragu nastoupat proti větru, snadno si připlujete ke svému prknu a pak nemusíte jezdit jak ozbrojenci v přilbách a chráničích, které používají ,, kajťáci,, co mají prkno připevněno k tělu. Prkno připevněné k tělu je velmi nebezpečná záležitost, protože při každém pádu hrozí napnutí provazu mezi tělem a prknem a následném vystřelení prkna do jakékoli části vašeho těla. Při nesnázích během vašeho kajtování se pomocí dobře zvládnutého body dragu dostanete vždy bezpečně ke břehu na vámi vybrané místo ( kousek pláže mezi skalami, jediné molo a kolem nepřístupný břeh atd.)

Rozjezdy pro hvězdy (3.část)

V této části výuky budete aplikovat do praxe dovednosti naučené na pláži. Instruktor vše teoreticky zopakuje a pak sám předvede několik ukázkových rozjezdů na stejném vybavení jaké budete mít k dispozici vy. Vše řádně seřízené a připravené na míru do aktuálních povětrnostních podmínek. Při vašich pokusech o rozjezd vám instruktor neustále pomáhá. Přidržuje vám prkno po dobu jeho nasazování na nohy, srovná vás do směru jízdy a pouští až v okamžiku, kdy jste připraveni na start. Postupně se učíte rozjíždět a pokračovat v jízdě na pravou i levou stranu.

Zanechte komentář

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Máte dotaz?

Zrovna někde lítáme, ale pokud nám chcete zanechat vzkaz, napište nám! :)

0

Začněte psát a klikněte Enter