Je mnoho možností, jak člověka učit létat. A pokud neprojdete celým schématem výuky, mají-li instruktoři takové schéma připravené, nemůžete s jistotou říct, který způsob je lepší od jiného. A jelikož žijeme jen jeden život, není možno zažít znova a znova začátky vašeho létání, byť by si to mnozí velmi přáli. Rád bych vám teď sdělil, proč a kam vlastně v našich školách směřujeme.

Od samého počátku jsme vám přinášeli myšlenky o nejčistším propojení člověka, přírody a síly okamžiku. Dnešní doba je bláznivě narychlená. Není však o nic bláznivější, než ty předešlé. Je jenom na nás, jak svůj čas prožijeme, co všechno chceme poznat, s kým toto poznání chceme sdílet a jak to všechno můžeme předat ostatním.

Stačí si přečíst několik článků o našem putování po světě, o expedicích v Himáláji, Pamíru, Ťan-šanu, Andách, na Novém Zélandu, Fiji, bláznivé jízdy přes celé Rusko, a mnoho dalšího, pro co se mělo smysl dřít a riskovat. Určitě tam najdete vysvětlení, jak se mohlo podařit vybudovat takový prostor pro svobodné myšlenky, jakým El Speedo určitě je.

A na těchto základech jsme začali budovat tým lidí, kteří sdílejí stejné hodnoty, respektují společná pravidla, dokážou se o své zkušenosti s radostí podělit, umí naslouchat a pomáhat nejen při létání. Tak vzniklo El Speedo – flying community.

Beskydská škola létání se na jaře roku 2002 stala jádrem projektu El Speedo. Během prvních tří let jsme se dostali na samotnou špičku mezi českými středisky paraglidingového výcviku. Pravidelně jsme se účastnili paraglidingových expedic, českých i zahraničních závodů a intenzivně jsme pracovali na výcvikových osnovách a nových postupech při výuce. Když k tomu ještě přidáte centrum školy na jedinečném místě pro paraglidingové létání – Javorovém Vrchu, perfektní materiální zajištění a vysoké instruktorské nasazení, byla to jen otázka času, než se tak stane.

Za dobu naší činnosti jsme vnesli do výuky a organizace kurzů mnoho nových řešení, které už začaly používat i mnohé další školy. Stále si však udržujeme dostatečný náskok a pracujeme jak na stálém zvyšování úrovně ve všech bodech našeho schématu výuky, tak na cílené přípravě a vzdělávání všech našich instruktorů, tandem pilotů, asistentů i mladých pilotů zařazených do našeho programu talentované mládeže.

Podle oficiálních údajů Letecké Amatérské Asociace ČR si v roce 2008 zažádalo  a také obdrželo pilotní licenci PL-A 250 našich absolventů. Oficiální počet celkově vydaných pilotních licencí v tomto roce od všech výcvikových středisek byl 540. V současné době v česku aktivně působí 18 výcvikových středisek, zaregistrovaných jich je u LAA ČR více jak 50. Z toho vyplývá, že jsme loni vyškolili téměř stejný počet nových pilotů, jako všech 17 zbývajících škol v ČR dohromady. Tento trend trvá již několik let a celý náš tým si vaší důvěry velmi váží.

Naše kompletní nabídka čítá několik typů akcí a těch můžete využívat podle vašich představ a možnosti. Jedna plynule navazuje na druhou a záleží jen na vás, kdy se rozhodnete pro další stupeň vaší přípravy na volné létání

Seznamovací kurzy – první část Základního kurzu, trénink startů, letů, zatáček a přistání

Základní kurzy – kompletní příprava pro samostatné létání (pro licenci PL-A)

Pozemní trénink – výuka dalších dovedností při tréninku s padákem

Výlety po České republice – poznávání českých letových terénů

Termické výlety – intenzivní výuka termického létání (pro licenci PL-B)

Expediční výlety – poznávání nových lokalit a letových podmínek (pro licenci PL-B)

Cross Country výlety – trénink výkonnostního létání

XC Bivak – přelety s pobytem v horách

SIV kurzy – nácvik nestandardních letových režimů

Motorové kurzy – létání s motorem

Moto výlety – poznávací výlety s motorem

Tandemové kurzy – příprava na létání ve dvou

Podpora talentované mládeže – možnost zapojit se projektu pro mladé piloty

Příprava na instruktorskou činnost – teoretická i praktická příprava nových instruktorů

Dnešní Beskydská škola létání je pro mnoho pilotů místem, ve kterém proměnili své sny v realitu, ve kterém našli mnoho nových zajímavých přátel a díky kterému se naučili dívat na svět novým pohledem. Stále postupujeme stejným směrem jako na začátku. Chceme hledat a nacházet nejčistší možné propojení člověka, přírody a síly okamžiku.

Dalibor Carbol
zakladatel Beskydské školy létání

Zanechte komentář

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Máte dotaz?

Zrovna někde lítáme, ale pokud nám chcete zanechat vzkaz, napište nám! :)

0

Začněte psát a klikněte Enter